La Càtedra deTransformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I ha presentat el seu darrer estudi sobre el sector ceràmic amb el títol “Informe sobre la Situación Energética del Clúster Cerámico de Castellón“. Una investigació fruit del treball de l’equip de la Càtedra.

L’objectiu d’aquest estudi no és altre que el de realitzar una anàlisi descriptiva del moment que està vivint el clúster, tenint en compte les xifres de facturació i l’evolució dels preus del gas natural, així com l’impacte de l’augment dels preus. Unes variables que tenen també conseqüències com la destrucció de llocs de treball a les diferents empreses. L’estimació parteix tenint com a base les dades publicades per part de l’empresa PAMESA .

D’altra banda, es plantegen diverses alternatives i respostes que el clúster pot posar en marxa per mitigar l’impacte d’aquesta nova crisi energètica i econòmica, com són els projectes dirigits cap a una descarbonització del sector.

Com a principals conclusions de l’estudi tenim que, malgrat un augment de les vendes al sector els darrer anys 2021 i aquest 2022, la pujada dels preus energètics té conseqüències molt negatives, amb augments dels costos en les factures de més del 400% durant l’any 2021. Una situació que ha anat agreujant-se al llarg de l’any 2022.

D’aquesta manera, i seguint les dades de PAMESA, la proporció de costos del gas sobre les vendes de l’empresa està per damunt del 38% en la primera meitat de 2022, colpejant la rentabilitat de les empreses, malgrat el creixement en vendes absolutes que marquen també els darrers estudis de la patronal ASCER. Aixi i tot, les empreses que més estan patint aquesta problemàtica, són les més xicotetes.

Com a efecte directe, el document de la Càtedra subratlla l’impacte negatiu sobre les xifres d’ocupació, deslocalització i la posada en marxa d’ERTOs o EROS, com ha ocurrit a empreses del clúster com ara Todagres, Azulejera Alcorensa i Grupo Halcon.

En resposta a aquesta crisi, moltes empreses estan apostant per la investigació i la innovació en forma d’alternatives energètiques, havent-hi diferents projectes basats en la descarbonització.

Pots consultar l’estudi al complet a través del següent enllaç.