Constituïda en maig de 2020, la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana és fruit de l’impuls de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat, juntament amb les 5 universitats públiques valencianes: València, Politècnica de València, Alacant, Jaume I i Miguel Hernández d’Elx.

La Xarxa vehicula l’important paper de les universitats valencianes en la transformació del model econòmic, a la qual contribueixen amb les seues aportacions per a superar els grans reptes de l’economia valenciana. Des de la Generalitat es marca com a horitzó un model que millore la competitivitat de la Comunitat a través de la innovació, el coneixement, l’obertura a l’exterior i la sostenibilitat des d’un punt de vista mediambiental, productiu i social. Així, les càtedres i la nova xarxa constitueixen instruments bàsics per a continuar amb la col·laboració Generalitat-Universitat per a la formació, la investigació i la divulgació en aquesta construcció del nou model econòmic.

La Xarxa de Càtedres constitueix una plataforma acadèmica per a la transferència d’investigacions destinades a col·laborar amb l’administració en el disseny de polítiques públiques, així com contribuir a la disseminació d’aquests avanços entre el teixit productiu. En concret, les seues iniciatives se centren en l’estudi de propostes, foment del coneixement i difusió de temàtiques relacionades amb la transformació de l’actual model econòmic de la Comunitat Valenciana. La coordinació de la Xarxa corre a càrrec de la Càtedra de la Universitat Jaume I, per ser la més antiga de la xarxa.

Així, la Xarxa girarà entorn de tres eixos principals: activitats formatives ja siga dirigides a estudiants, empreses o institucions; activitats investigadores com per exemple el desenvolupament de línies d’investigació conjunta, el suport en la realització de tesis doctorals en l’àrea de coneixement de la Càtedra, o la realització d’estudis i treballs de recerca; i activitats divulgatives com ara publicacions, promoció en esdeveniments científics, tècnics i artístics, organització d’exposicions i concursos, conferències, seminaris i tallers, per citar alguns exemples.

A més, el protocol d’actuació de la nova Xarxa de Centres contempla la inclusió de l’impacte de la Covid-19 entre els objectius d’investigació dels seus treballs específics, amb l’objectiu d’estudiar la millor resposta per a contribuir a superar com més prompte millor la crisi generada per la pandèmia.