La Intel·ligència Artificial (IA) té un potencial disruptiu inqüestionable a tots els àmbits i sectors d’activitat que canviarà el món que coneixem. Les seues bondats estan fora de tot dubte, si bé comporta diferents riscos i reptes que han de ser adequadament identificats i gestionats, els quals no sempre podran ser abordats des de l’ètica o l’autoregulació, sinó que exigiran la intervenció reguladora del legislador, a fi de garantir la protecció adequada dels béns, drets i interessos en joc. Aquesta intervenció no és ni serà fàcil i el seu objecte i abast està sent objecte d’una àrdua discussió actualment a nivell internacional i, per descomptat, també a l’àmbit de la UE, davant la tramitació de coneguda com Artificial Intelligence Act, que pretén ser una norma pionera i de referència internacional, però que ha evidenciat les discrepàncies referides respecte del que ha de ser l’objecte i l’abast de la regulació de la IA, començant per la pròpia definició d’intel·ligència artificial, sobre el que no existeix actualment un consens ni científic, ni ètic ni jurídic.

El pròxim 6 d’octubre, la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Politècnica de València (UPV) organitzarà un webinar en el qual s’analitzaran les principals propostes ètiques i reguladores tramitades fins ara a l’àmbit de la UE així com a altres països, i es compartiran diferents reflexions del ponent sobre els reptes i riscos que planteja en l’àmbit de les dades, la privadesa i la seguretat.

Com a ponent ens acompanyarà José Manuel Muñoz Vela, advocat especialista en Dret Tecnològic i Digital, amb una trajectòria professional de 25 anys d’experiència d’exercici de l’advocacia a nivell nacional i internacional a les àrees indicades. Llicenciat i Doctor en Dret Cum Laude (Dret de la IA) per la Universitat de València, amb àmplia formació especialitzada a les àrees jurídica i tecnològica en entitats com la UV, el Blockchain Law Institute, el MIT o l’Institut d’Empresa (IE). Té diversos premis, reconeixements i certificacions internacionals com CISA, CISM, CGEIT, CRISC i CDPSE, així com les nacionals ACP o DPO/DPD. És professor col·laborador en diferents programes i màsters per a diferents entitats i universitats en Dret Digital, IA, Privadesa i Ciberseguretat, així com ponent en congressos i jornades. És investigador en matèria de Dret de la Intel·ligència Artificial i autor de diferents articles divulgatius i de recerca, monografies i altres publicacions en matèria de Dret Digital i Tecnològic, IA i Seguretat. Pertany a diferents organitzacions i associacions nacionals i internacionals del sector tecnològic i digital, i ha tingut diferents càrrecs i funcions en aquestes entitats.

Muñoz Vela és director Jurídic d’Adequa Corporación, companyia de serveis professionals avançats i especialitzats a les àrees de Corporate, Digital, Tech & Compliance.

El webinar se celebrarà el pròxim 6 d’octubre, de 10 a 11.30 h, a través de la plataforma Zoom. És necessària la inscripció prèvia per rebre les dades de connexió.