El director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I, Xavier Molina, va participar amb una presentació a la jornada La Política Industrial Europea, que va tindre lloc a la UJI, i va estar organitzada des de l’oficina Europe Direct amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, Diputació de Castello i Ajuntament de Castelló de la Plana. El títol de la ponència de Molina va ser el de La necessària transformació de l’economia cap a la sostenibilitat. 

Així el director de la Càtedra va centrar el seu discurs en conceptes com ara la sostenibilitat, amb les seues raons d’aplicació a la política industrial a l’àmbit valencià; el context de l’economia valenciana actual, amb un breu diagnòstic sobre les seues línies de millora actuals i, més concretament, analitzant el cas de l’economia local i el clúster ceràmic de les comarques castellonenques.

Xavier Molina va explicar que “per assolir l’objectiu d’un nou model sostenible mediambientalment, socialment inclusiu i innovador, és necessari implantar iniciatives d’estalvi i eficiència energètica, renovables o energies verdes. Així com l’aposta per un model redistributiu, una major cura dels col·lectius amb risc d’exclusió o  l’aposta per la digitalització i les noves tecnologies de la comunicació i l’automatització i l’anomenat Internet de les coses en la producció”. 

D’aquesta manera, les bases del canvi cap a un nou model productiu i econòmic estarien marcades per: la innovació digital; la internacionalització; la formació del talent i ocupació de qualitat i l’establiment d’estructures de cooperació empresarial i la transició energètica.

Molina va esmentar a continuació algunes de les limitacions del model productiu valencià, tenint entre elles “la reduïda dimensió de la immensa majoria de les empreses; mancança de recursos de coneixement, sobre tot a la formació professional especialitzada que van en contra de les necessitats de les empreses”. No va oblidar tampoc “la limitació en la capacitat innovadora de les empreses, hi havent molt poques patents per fer front al repte de la transformació digital”.

Respecte a les conclusions, Molina va plantejar que “les dimensions de la sostenibilitat han de plantejar se de forma integrada dintre del canvi de model productiu. A més, en la implementació de les accions de transformació caben conflictes entre els diferents actors La resolució dels interessos individuals, privats i els socials marcarà l’èxit o fracàs de la transformació cap un model sostenible”.

El director de la Càtedra val recordar que “hi ha en marxa algunes iniciatives a l’àmbit valencià per dur a terme una transformació del model productiu podem dir que el diagnòstic està fet, i algunes idees poden ser vàlides per a la resolució dels reptes però, la implementació i control de procés queda encara lluny d’aconseguir se”.

Finalment, Xavier Molina va criticar “l’escàs poder d’influència de les iniciatives públiques, on existeix una clara dependència de les dinàmiques polítiques“.