El director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I, Xavier Molina, ha analitzat a ‘Vigilancer‘ la situació actual del sector ceràmic i les conseqüències de les darreres crisis per al clúster a la província de Castelló.

Molina ha reflexionat sobre els orígens de l’actual crisi i s’ha remuntat a l’anterior del 2008. Segons el responsable de la Càtedra “del 2008 sorgeix un boom injustificat del sector de la construcció i l’especulació immobiliària, amb un efecte devastador per al clúster, particularment al mercat domèstic del producte final. La resposta de les empreses va ser, per una banda, una aposta clara pels mercats internacionals i també un procés de reestructuració empresarial amb una acceleració de la concentració empresarial“.

Pel que fa al moment que està vivint ara el clúster, recorda que “el relat dels principals actors és que les coses funcionàven relativament bé, amb xifres récords al 2021, i el conflicte bèl·lic ha generat una escalada de preus energètics que afecten no només als marges econòmics sinò a la demanda, al repercutir l’augment als costos en els preus de venda”.

Xavier Molina apunta cap a solucions “per part de les autoritats competents, amb una restitució del cost energètic anterior a la crisi, amb ajudes directes i immediates“. A més, també es pregunta “si la solució és sostenible o, pel contrari, cal repensar el futur del clúster, obrint noves perspectives i introduïnt nous elements”.

“Seria important recolzar nous projectes relacionats amb les energies alternatives, també amb estratègies de diversificació de les empreses del clúster cap a d’altres sectors”.

Nou estudi de la Càtedra

Continuant amb aquesta línia, Molina ha anunciat també a ‘Vigilancer’ que “des de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de l’UJI he identificat – al seu darrer estudi, encara en desenvolupament-  fins a 20 nous projectes tecnològics que involucren a un nombre important d’empreses del clúster. Tots aquests projectes relacionats amb el desenvolupament d’energies alternatives o amb la millor a l’estalvi i eficiència energètica que esdevenen potencials oportunitats de negoci”.

‘Vigilancer’ és la plataforma d’intel·ligència competitiva per al sector ceràmic que s’encarrega de la detecció, anàlisi o interpretació d’insights ceràmics amb valor estratègic per a aquesta indústria.

 

Pots consultar l’article complet al següent enllaç.

 

 

 

 

 

Imagen de aleksandarlittlewolf en Freepik