Un dels principals reptes actuals és el de tractar de reduir els efectes negatius mediambientals de l’activitat econòmica industrial. En el cas concret de les comarques castellonenques, la principal activitat és la que es produeix al clúster ceràmic.

Des de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic s’aborda i estudia aquesta situació des de l’informe Estudi sobre la influència de les diferents estratègies mediambientals de les empreses sobre la innovació verda al sector ceràmic. D’aquesta manera, tant des del clúster, com les administracions públiques i altres organismes, es poden obtindre dades interessants sobre la situació i l’impacte mediambiental de l’activitat industrial.

Entre les diferents conclusions, trobem que s’ha observat una relació entre la conducta mediambiental proactiva i l’obtenció d’avantatges competitius dins del context d’un clúster industrial. De la mateixa manera, també s’ha observat una vinculació entre les relacions dels diferents actors dins del clúster i l’obtenció d’avantatges competitius per a les empreses.

A més, les dades d’aquestes relacions tenen una gràfica d’U invertida el que indica que les empreses haurien d’intentar trobar el punt d’inflexió a partir del qual els augments de la proactivitat o les relacions comencen a influir negativament en la generació d’avantatges competitius per a les empreses dins del clúster.

Pel que fa a la implicació i les ajudes públiques al sector, l’estudi s’inclina cap a unes línies complementàries a allò que el mercat està premiant per si mateix de forma natural. El mercat valora positivament i està disposat a pagar les conductes proactives inicials de les empreses als clústers industrials.

Pots consultar l’informe complet al següent enllaç.