El sector ceràmic ha continuat sent un dels motors econòmics a les comarques de Castelló, malgrat la crisi de la COVID19. Així, necessitats i reptes del clúster tauleller es van posar de relleu al Foro de Pensamiento ATC Impulsa, que va organitzar l’Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics (ATC) en col·laboració amb la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I.  Un punt de trobada on van coincidir experts i representants de la patronal ceràmica ASCER, maquinària (ASBEC) o colors, frites i esmalts (ANFFECC), junt a la FUE-UJI i diverses empreses del sector.

Entre les moltes conclusions i anàlisis que es poden extraure d’aquest fòrum, hi podem trobar l’interès per avançar en la instauració d’una economia circular que permeta un major aprofitament de les matèries primeres, sumant un valor afegit a l’activitat. De la mateixa manera es va incidir en la idea de reforçar les inversions en innovació i tecnologia, per millorar la recerca, desenvolupament i investigació. Tot, sense perdre de vista factors claus com la transferència de coneixements entre diferents actors del clúster.

Altre dels pilars de la transformació i competitivitat  del sector és el que té a vore amb l’eficiència energètica, la sostenibilitat, amb resultats com les emissions i l’empremta de carboni, i la irrupció de noves fonts d’energia renovables com l’hidrogen verd.

D’entre els participants va intervindre el director de la Càtedra, Xavier Molina, qui va moderar la sessió inaugural del fòrum. Una espai per al debat del sector que Molina va qualificar com a “pont per al diàleg” i que va tindre temps també per tractar altres temes prioritaris per a la Càtedra com són la concentració empresarial o la digitalització, entre d’altres.