La innovació és part imprescindible del desenvolupament de les empreses i de l’economia en general. I  la inversió en R+D sol portar a casos d’èxit i progrés en molts sectors. Tanmateix, no sempre les empreses poden permetre’s una forta inversió en R+D, raó per la qual moltes iniciatives es queden aparcades per aquest tipus d’inconvenients i limitacions econòmiques. Així, no poques companyies es veuen afectades.

Si pensem en sectors que funcionen com a clúster, les empreses es poden beneficiar de manera mutua a través d’una transferència de coneixements en xarxa, que optima eixa despesa en innovació, en ser compartida en molts casos. No obstant això, tampoc es poden evitar les denominades ‘falles de xarxa‘, quan eixa necessària transferència no arriba de manera adient o directament, no arriba. Per a paliar aquestes dificultats, que troben sobretot les microempreses, són necessàries ajudes públiques o incentius per a potenciar  el desenvolupament d’aquestes empreses en benefici del conjunt del clúster i sobretot, per al desenvolupament local.

Des de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la UMH s’ha elaborat aquest nou informe en el qual podem veure com s’avaluen diferents polítiques i quins són els seus efectes sobre les empreses. L’estudi s’ha centrat, en aquesta ocasió, en el cas del clúster de biotecnologia de la província d’Alacant.