«Existeix encara massa innovació immadura; i la Covid-19 ha estat el gran banc de proves per a moltes indústries». Aquesta és una de les conclusions de Nicolás de Abajo, responsable de centres I+D+i de la siderúrgica Arcelor Mittal. I és que, malgrat tot, segons la majoria d’experts la pandèmia ha servit per a una cosa realment positiva: un major impuls i un banc de proves en processos d’innovació.

La innovació, clau en el sector industrial, i la necessàriar digitalització han estat els dos vectors de creixement que han anat en paral·lel a la crisi del coronavirus. Ja siga a nivell domèstic, amb el teletreball de molts dels treballadors de diferents empreses i administracions espanyoles, com en termes de grans companyies, on ha anat acompanyat d’una capacitat d’adaptació sense gairebé precedents, convertint fàbriques d’automòbils en cadenes de muntatge per fer respiradors artificials per als hospitals.

També estem davant d’un horitzó que es presenta ple d’oportunitats pel que fa al finançament de projectes d’innovació. La injecció econòmica que suposaran els prop de 140.000 milions d’euros de fons europeus per als pròxims anys, suposa una oportunitat d’implementar projectes, estratègies i legislacions que permeten no perdre el que pot ser l’últim tren per a modernitzar la indústria.