La Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular al Sector de l’Aigua de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València (GVA-UV), dirigida per Francesc Hernández, ha posat en marxa un programa de col·laboració amb la Universitat de Califòrnia-Riverside per a l’estudi i la promoció de economia circular.

Aquest acord és fruit d’una intensa agenda de treball que ha tingut lloc durant les darreres setmanes a València entre l’equip d’investigadors de la Càtedra d’Economia Circular GVA-UV i el catedràtic d’Economia i Política Ambiental de l’Escola de Polítiques Públiques de la Universitat de Califòrnia-Riverside, Kurt Schwabe. Concretament, mitjançant aquesta col·laboració s’analitzarà la viabilitat econòmica i ambiental dels projectes de reutilització mitjançant l’intercanvi d’experiències tant a Califòrnia com a la Comunitat Valenciana, es prestarà una atenció especial a la gestió dels mercats d‟aigua i la seua potencialitat a l’hora de promoure l’ús de l’aigua regenerada a l’agricultura i es plantejaran fórmules de finançament per al foment de la economia circular.

Segons ha explicat Hernández, “són moltes les àrees d’interès comú amb la Càtedra GVA-UV i existeix una total afinitat quant als objectius a assolir en matèria de transformació del model econòmic cap a leconomia circular”. “El consens és total a la necessitat de realitzar estudis conjunts sobre l’eficiència econòmica en la gestió del cicle de l’aigua i l’ús de les tarifes per incentivar un bon ús d’aquest recurs valuós”, ha afirmat.

Així mateix, aquesta col·laboració permetrà explorar estudis de casos del món real iexperiències reeixides en la gestió sostenible de l’aigua, analitzar les implicacions econòmiques associades amb la integració de l’economia circular a la gestió de l’aigua urbana, així com aprofundir en els aspectes financers, examinant els costos i beneficis dimplementar projectes de reutilització. Amb tot això, s’espera demostrar empíricament que, en paraules d’Hernández, “la gestió sostenible de l’aigua a través de l’economia circular no sols és necessària i desitjable sinó també econòmicament viable”.

A l’acord també hi ha la voluntat de posar en marxa activitats de formació i difusió de la informació al camp de l’aigua. A més, s’estudiaran les estratègies de implementació de l’economia circular en diferents sectors productius per al que es activarà un programa de seminaris on line amb la participació de reconeguts experts internacionals en aquesta matèria.