Hui en dia es genera i captura cada vegada més volum de dades. Tanmateix, el nivell d’aprofitament encara és baix, en gran mesura motivat per la manca d’infraestructures adequades per a l’emmagatzematge, la consulta, la compartició i l’explotació d’aquestes dades, així com el desconeixement de mecanismes per al seu tractament. En aquesta línia, els espais de dades ofereixen una estructura que proporciona confiança i seguretat per a la compartició voluntària de dades entre diversos agents, mitjançant mecanismes combinats de governança, organitzatius, legals i tècnics.

Aquestes han estat una de les conclusions principals de la jornada Reptes i oportunitats per a les empreses en l’economia de la dada: Ecosistemes d’Experimentació (i-Spaces) com a punt d’accés als EU Data Spaces que ha tingut lloc en el marc de Data Week, la trobada anual de la comunitat europea de recerca i innovació de Big Data i IA basada en dades. La jornada ha estat organitzada per ITI i la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la UPV. Durant l’obertura, el director de la Càtedra, José Manuel Bernabéu, ha exposat les principals línies de recerca que s’estan duent a terme el 2022, fent una anàlisi de la situació actual en què “les dades sempre han estat el motor del coneixement i dels avenços tecnològics. El món fa temps que està immers en un canvi revolucionari, on es generen quantitats ingents de dades potencialment útils en general, i es poden arribar a generar moltes més dades útils en entorns més restringits”. Segons paraules de Bernabéu, Europa s’enfronta al repte de liderar la transformació digital del nostre teixit productiu “per augmentar la competitivitat explotant les dades disponibles”.

Durant l’obertura, també es va comptar amb la participació de Juan Ignacio Torregrosa, director general per a l’Avanç de la Societat Digital de la Generalitat Valenciana, que va destacar qüestions com “la dada en si mateixa no té valor. És del seu anàlisi i explotació, d’on se n’extreu el valor. No obstant això, ens enfrontem a grans reptes que hem d’abordar com més aviat millor com la necessitat de talent”

Perspectiva de la dada nacional i europea
En un dels blocs de la jornada, Alberto Palomo, Chief Data Officer del Govern espanyol i Daniel Sáez, director d’Intel·ligència Estratègica i Transferència d’ITI, han exposat la perspectiva de la dada nacional i europea. “La dada és un actiu estratègic que cobra més valor quan el compartim. Des del Govern d’Espanya s’han formulat mecanismes publicoprivats per fomentar la col·laboració en aquest àmbit, i així incidir en l’oportunitat que suposen els Espais de Dades per construir un model econòmic més modern, basat en la innovació al voltant de les dades. ”, assenyala Colom.

“Europa s’ha adonat de la debilitat tecnològica i la dependència que té respecte als EUA o la Xina, i, centrada en la defensa dels principis i els drets dels ciutadans europeus, ha realitzat una aposta decidida per generar tecnologia i estàndards que siguin referència mundial i assegurin la sobirania, l’autonomia estratègica i el lideratge en àmbits relacionats amb la gestió i l’explotació de dades. Iniciatives com BDVA, IDSA o Gaia X, apunten en aquesta adreça.” afirma Daniel Sáez, director d’intel·ligència estratègica i transferència d’ITI.

Durant la jornada, s’han celebrat dues taules debat. La primera, moderada per Laura Olcina, directora gerent d’ITI, ha estat orientada a definir necessitats i reptes dels sectors de la Comunitat Valenciana. Hi han participat Jesús Estrada, coordinador de Projectes R+D en Grupo Tragsa, Fernando Gallego, cap de Servei d’Innovació, Tecnologia i Govern Obert de l’Ajuntament de València, el Dr. Bernardo Valdivieso, director de Qualitat i Planificació del Departament de Salut de La Fe i Jorge Ferrándiz, agent d’Innovació de l’Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (HOSBEC).

Mitjançant les seues intervencions han evidenciat els avenços de la Comunitat Valenciana al voltant de l’economia de la dada als seus respectius sectors, però alhora han assenyalat grans desafiaments que hem d’afrontar entre tots. És fonamental fer un canvi cultural a les organitzacions i assegurar que aquestes prenguen les seues decisions estratègiques basant-se en les dades. A partir d’aquí, la qualitat de la dada, la governança o la formació de les persones són alguns dels aspectes clau a considerar. Saltar aquestes barreres és bàsic per aprofitar les grans oportunitats que ofereix a tots els sectors l’economia de la dada.

La segona, moderada per Sergio Navarro, director de desenvolupament de negoci d’ITI, ha comptat amb la participació de Roberto Milán, director comercial de Nunsys, Pako Giménez, CEO d’Encamina, Santiago Bollaín, desenvolupador de negoci de Lãberit, Raúl Juanes, director delegació València de SOPRA STERIA, els quals han abordat la temàtica de les TIC el motor de la Innovació.

Per la seua banda, els experts han apuntat que, encara que el sector TIC valencià està ben preparat, hem de caminar cap a la compartició de dades, per a això, han assenyalat que cal traslladar a les empreses el retorn d’aquesta cessió de dades.

Posicionant Espanya a Europa
Els participants experts de la jornada també han posat sobre la taula diferents projectes en què es troben treballant per posicionar Espanya com a referència europea, molts dels quals estan oberts a la participació per part d’empreses, tant tecnològiques com industrials.

El director de Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la UPV, i director científic d’ITI, José Manuel Bernabéu, ha presentat ITI DATA SPACE un projecte en què es troba treballant el centre tecnològic especialitzat en TIC per fer ubiqua l’economia de la dada. Aquest projecte està alineat amb l’estratègia europea de Dataspaces, ia finals d’any veurà la llum amb prototip funcional per posar-lo en producció el 2023. En paraules de Bernabéu, ITI Data Space, inserit en l’estratègia europea de dades, està creant la tecnologia per facilitar l’arribada de l’economia de la dada al nostre sector productiu, permetent participar a l’ecosistema europeu de la dada”. Projectes com ITI Data Space constitueixen un exemple de la importància de les infraestructures per facilitar l’accés als espais de dades per part de les empreses, l’impacte potencial de les quals és una de les temàtiques de recerca principals que aborda durant aquesta anualitat la Càtedra.

Per la seva banda, Daniel Alonso, director de l’Àrea de Promoció i Posicionament d’ITI, ha presentat EUHubs4Data un projecte europeu el principal objectiu del qual és acompanyar les empreses en el seu camí cap a una explotació eficient i útil de les dades, construint-hi una gran federació europea de nodes amb les tecnologies i els serveis apropiats. Es tracta d´una aposta estratègica de la Comissió Europea per facilitar l´accés de les empreses a un catàleg paneuropeu compartit, que permeti potenciar l´economia europea basada en la dada, i contribuir a la creació d´un espai comú europeu de dades. En paraules d’Alonso, “el projecte es basa en la col·laboració a nivell europeu de les iniciatives més rellevants basades en dades, de la qual es puguin beneficiar els actors més petits a nivell regional. En aquest sentit, des d’ITI creiem fermament en el valor d’aquesta col·laboració i hem identificat nombrosos aspectes del projecte que poden ser valuosos pel nostre ecosistema local”.

Així mateix, s’ha destacat la participació d’ITI en el projecte europeu GAIA-X que persegueix la creació d’una nova infraestructura de dades al núvol, que té com a objectiu principal que les dades d’entitats europees s’emmagatzemin en una infraestructura que sigui gestionada per entitats europees, protegint la sobirania d’un actiu tan rellevant en l’economia del futur com són les dades, i independents d’altres grans potències mundials, com els EUA, la Xina o Rússia.