El Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx va organitzar ahir dijous 19 de novembre una jornada en línia sobre Cerca de finançament, captació d’inversió i Due Diligence, amb la col·laboració de la Càtedra de Transformació de l’Model Econòmic de la UMH. L’objectiu de la jornada va ser oferir claus “per facilitar la recerca i la captació d’inversió a projectes emprenedors” així com donar a conèixer eines que ajuden en aquest procés i permetin millorar la rendibilitat d’un projecte.

Luis Alberto Ruano, Business Angel i mentor, va parlar en la seua intervenció sobre les vies de finançament de startups i va assenyalar que la reducció del nombre de bancs a Espanya “es tradueix en més dificultat a l’hora d’obtenir finançament” en aquest cas i porta a buscar un altre tipus de fonts de finançament “com va fer Colón, per a qui la Business Angel va ser Isabel la Catòlica”. Ruano es va referir així mateix a vivers, incubadores i acceleradores com a formes importants per donar suport als nous projectes i va recordar la tècnica de bootstraping, amb la regla de les 3 Fs: “family, friends and fools”. Així mateix, l’expert va parlar sobre altres formes de finançament com el crowdfunding, el Media for equity, el Venture Capital o la ciber-finançament (mitjançant monedes virtuals). Davant la pregunta sobre quins aspectes són claus per a la inversió en una startup, Ruano va dir que “és més important l’equip que la idea, ja que es tracta d’un camí molt llarg. Hi ha dificultats, i fins i tot conflictes. Això fa que per a un inversor siga important que l’equip siga fort, per poder anar adaptant-se als possibles canvis en la idea inicial de negoci”.

Al seu torn, Francisco José Cámara, auditor i expert en finances corporatives, va explicar que la Due Diligence o diligència deguda “és important davant d’una possible venda de l’empresa quan haja crescut: els inversors necessiten conèixer l’empresa que van a comprar o en  la que van a invertir “. En aquest sentit, Cámara ha posat èmfasi que “si es fan les coses bé des del principi, en el futur seguiran bé, i tot està controlat minimitzant riscos, però protegint jurídicament el que et dóna les molles de pa”.

Finalment, Irene Comeig, directora de l’Research + Cash Lab, ha assenyalat que el seu treball passa per orientar els emprenedors en les finances a través d’un programari, amb el propòsit de ajudar-los a prendre decisions “que incrementen el valor del seu negoci”. En aquest punt, Comeig ha precisat que davant d’una idea d’emprenedoria, el seu programari “va fent preguntes per arribar a donar resultats com la rendibilitat”, en la qual influiran tant la presa de decisions, com el finançament i la mateixa Due Diligence. Segons l’especialista, el programari R + Cash Lab permet als impulsors d’una startup obtenir un informe amb indicadors financers i econòmics detallats sobre la rendibilitat del seu projecte.