La Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I va organitzar ahir dimecres 22 de juny a l’edifici Quatre Cantons de Castelló una conferència sobre la responsabilitat dels diners en la construcció d’una societat més responsable i sostenible, a càrrec del promotor mundial del model de banca ética i membre del consell assessor de Triodos Bank, Joan Antoni Melé. El professor David Valiente va presentar Melé, president de la Fundación Dinero y Conciencia, com a «gran comunicador i formador en valors».

En opinió del conferenciant, «en la vida allò espiritual i allò material estan junts, hem creat una ferida en separar-los». Melé considera que l’economia consisteix en fer possibles els plans i projectes dels éssers humans, nascuts al seu àmbit espiritual, a través de subjectes i recursos materials que els fan viables. «L’objectiu de l’economia hauria de ser crear valor per a tothom, perquè les vides de la gent tinguen sentit, però hui passa només per crear diners». Per això, l’expert en banca ética aboga per «conèixer-nos a nosaltres mateixos per trobar què dóna sentit a les nostres vides, perquè guanyar-se la vida no és  guanyar diners sinó preguntar-se quin sentit li donem».

Melé assenyala com un dels grans problemes actuals que «qui no troba el propòsit de la seua vida, el troba en guanyar diners i comprar coses». Es mostra convençut que «per canviar les coses hem de canviar nosaltres, començant per revisar com utilitzem els diners» i assegura que el model econòmic actual, basat en una gran desigualtat, «l’hem d’arreglar nosaltres, perquè cap partit polític ho farà». Per a Melé, hem de preguntar-nos «quines
idees volem que triomfen al món amb les meus diners, a qui vull que servisquen els meus diners, perquè ara mateix més del 99% dels diners que circulen pel món són especulació, darrere no hi ha res, i necessitem una nova economía que en lloc d’estar basada en el consum material tinga com a base la cultura».

Impulsada per la Universitat Jaume I i la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, la Càtedra te com a objectiu el foment del coneixement i difusió de temàtiques relacionades amb la transformació de l’actual model econòmic de la Comunitat Valenciana cap a un de més competitiu, basat en la innovació, el coneixement, l’obertura a l’exterior i sostenible des d’un punt de vista mediambiental, productiu i social.