El passat dijous 26 de novembre va tenir lloc el webinar Innovació Social i Desenvolupament Sostenible organitzat per la Càtedra de Transformación del Model Econòmic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), amb el suport de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana.

Aquesta trobada en línia va ser coordinada per Rosa Mateu i presentada pel director de la Càtedra, José Manuel Belso, amb la participació com a ponentes de Daniel Ortiz, cofundador de la empresa Cool Bootles; Juan Manuel Martínez, director de projectes de l’empresa Green Waste to Energy; José Javier García, CEO de MOVA Strategy i Joaquín Mas, director general d’ENERCOOP.

La iniciativa va resultar un rotund èxit per la gran resposta obtinguda, ja que va reunir fins a 85 persones que van poder seguir les diferents ponències. Una mostra de l’enorme interès suscitat per aquest tipus de temàtiques relacionades amb l’economia circular, la sostenibilitat i l’aposta per un nou model econòmic més sostenible.

En el seu torn, Joaquín Mas va comentar que el grup ENERCOOP «opera en tota la cadena de valor del sector energètic». Mas també va recordar que els orígens de la iniciativa «van estar centrats en l’impuls i implantació del subministrament elèctric a Crevillent a partir del 1925″.

Mas ha apuntat que l’empresa “compta ja amb la segona planta fotovoltaica de la Comunitat Valenciana, injectant tota l’energia produïda a la xarxa del municipi de Crevillent” i que en aquests moments està immersa en plena transició, “amb el concepte de comunitat energètica com model energètic de futur”.

A continuació, Juan Manuel Martínez va posar en relleu l’ampli treball de Greene Waste en matèria de gestió integral de residus i el seu avanç “en les noves tècniques per a la progressió cap al residu zero”.

Per la seua banda, Daniel Ortiz va recordar que “es porta fabricant plàstic a gran escala des dels anys 60”. També va aportar la dada destacable que la biodegradació d’una ampolla de plàstic porta 450 anys, així que des de la seua fabricació en els anys 60 una ampolla rebutjada només hauria pogut degradar un 15%.

Només reciclem un 9% de l’plàstic que consumim i fins a un 80% es reparteix entre els abocadors i el medi ambient. Així, el reciclatge, fins a la data, no té un ús massiu, va afirmar Ortiz, a el temps que va advertir que “tots els microplásticos acaben formant part de la cadena alimentària, cada un de nosaltres acaba ingerint l’equivalent a una targeta de crèdit a l’any, cosa totalment nociu per a la salut”.

Pel que fa a la marxa de l’empresa Cool Bottles, el seu cofundador ha posat èmfasi que la signatura va ser la primera a Espanya especialitzada en ampolles d’acer inoxidable tèrmiques lliures de BPA (bisfenol), evitant les ampolles d’un sol ús.

Altra de les dades interessants que va llançar la jornada organitzada des de la Càtedra va ser el que va aportar José Javier García en destacar que “a la Comunitat Valenciana s’han repartit 2.900 milions d’euros de fons europeus en els últims anys”.