For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

El director general d’Economia de la Generalitat Valenciana, José Vicente Todolí, ha destacat que la Xarxa de Càtedres contribueix a avançar cap a un model econòmic més competitiu, basat en el coneixement, la innovació i l’obertura a l’exterior, amb la finalitat d’aconseguir un model més sostenible, tant des del punt de vista mediambiental com productiu i social”.

Todolí ha realitzat aquestes declaracions durant la cloenda de l’acte virtual de balanç del quart any d’activitats de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic, en què ha agraït la feina dels equips de les cinc càtedres de les universitats públiques valencianes que conformen la Xarxa. “Entenem aquestes càtedres com un laboratori d’idees, sense perdre el caràcter acadèmic, i volem anar de la mà de les universitats en l’aportació de nous valors i talents”, ha explicat, “per fer realitat el canvi de model econòmic”.

Prèviament a la intervenció del director general, hi han participat els diferents directors i directores que han presentat les conclusions més rellevants dels seus treballs durant el curs 2023 i les principals contribucions per millorar el model econòmic valencià.

Així, han debatut sobre els reptes actuals del model econòmic valencià i s’han tractat temes de rellevància com l‘economia circular, la mobilitat, la logística, les infraestructures, la innovació, la digitalització, la transferència tecnològica, el tractament de la informació, la intel·ligència artificial, la innovació social o la sostenibilitat, entre altres.

El director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I, Luís Martínez, ha mostrat els eixos principals de recerca en àmbits relacionats amb el desenvolupament, el creixement i la innovació sostenibles de la Comunitat Valenciana a través d’una revisió bibliomètrica des de l’any 2000, així com a l’anàlisi de la trajectòria i el futur del clúster ceràmic més enllà de la crisi energètica. A més, també s’ha abordat l’aplicació de la intel·ligència artificial al disseny de productes ceràmics mitjançant el cas d’èxit d’Aitister.

D’altra banda, el director de la Càtedra de la Universitat de València, Francesc Hernández, ha exposat els treballs de recerca realitzats sobre l’economia circular a diversos sectors productius, la gestió d’instal·lacions de tractament d’aigües residuals mitjançant digitalització i machine learning a la Comunitat Valenciana, i la viabilitat d’implementar un model d’economia circular a la indústria valenciana, destacant el sector agroalimentari.

Tot seguit, la directora de la Càtedra de la Universitat d’Alacant, Paloma Taltavull, s’ha centrat en les línies de recerca efectuades sobre la transformació global i les infraestructures per afrontar-la a nivell internacional, els efectes de la mobilitat de retirats al mercat immobiliari a Alacant, l’anàlisi detallada del sector de la joguina valenciana com a estudi de cas, i l’avaluació de comerç, transport i logística en un context de crisi internacional.

Per part seua, el director de la Càtedra de la Universitat Politècnica de València, José Manuel Bernabeu, ha repassat els estudis realitzats sobre l’evolució i l’estat de la digitalització empresarial a la Comunitat Valenciana, la relació entre la digitalització i l’exercici empresarial a través de l’anàlisi de subvencions públiques, així com l’anàlisi de models de negoci basats en l’explotació de dades obertes a l’economia valenciana.

Finalment, cal destacar que la codirectora de la Càtedra de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, María José López, ha presentat els resultats dels treballs realitzats sobre el mapatge del panorama innovador a Alacant mitjançant una anàlisi de xarxes de col·laboracions en investigació i desenvolupament a la seva província, a més d’altres projectes sobre transferència tecnològica i els casos d’èxit d’ApoEberrant, IDIBE, biodiversitat agrícola, millora genètica de varietats i aqüicultura segura.