La jornada EncreuaCiència per la Sostenibilitat va servir, el passat 20 de juny a la Universitat Jaume I, per abordar les aliances entre grups de recerca que analitzen qüestions en torn a la sostenibilitat i agents externs que poden afrontar reptes de manera innovadora, en col·laboració amb l’Oficina de Cooperació en Investigació i Desenvolupament Tecnològic (OCIT) i de la mà de l’Oficina de Projectes Europeus i Internacionals (OPEI).

A través del professor Jordi Ripollés, la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de l’UJI va participar a l’esfera Planeta, una de les 4 en que es repartirà el treball, i que va ser coordinada per Cristina Villarroya Berges. Juntament amb Ripollés, van prendre part al debat Eduardo Rojas Briales, president del Consell d’Administració del Programme for the Endorsement of Forest Certification; Vicent Querol, del Grup Sociologia i Metodologies d’Investigació Social Desigualtats i Resistències (DESiRES) de l’UJI; José Segarra, de Low Carbony Economy; Luis Cabedo Mas, de la Càtedra UBE de Plàstics Sostenibles; Miguel González Guzmán, del Grup d’Integració genètica i
metabòlica de la interacció de factors biòtics i abiòtics (GaMBIT); Paloma Barreda, de la Càtedra FACSA- Innovació en el cicle integral
de l’aigua i Raquel Adanero, EuroFUE-Universitat Jaume I.

A la taula es van tractar temàtiques molt àmplies, des del paper dels biopolímers i materials avançats dels que va parlar Cabedo, fins a la importància de la bioquímica i la integració genètica i metabòlica en el canvi climàtic, aspectes que va tractar González Guzmán. Al seu torn, Barreda va tractar la valoració del patrimoni hidràulic, entre altres punts, i Querol es va referir a la rellevància de la participació per al desenvolupament rural, així com de la salut digital als espais rurals. Al seu torn, Segarra va parlar sobre energies renovables i Adanero, sobre la triple hèlix Universitat-Empresa-Societat.

Les altres tres àrees analitzades a Encreuaciència van ser les esferes Persones, coordinada per Beatriz Alonso Martín; Prosperitat, coordinada per Roger Esteller Curto i finalment, l’esfera Pau i Aliances, coordinada per Isabel Giménez García. La jornada va ser presentada per David Cabedo, vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, mentre que les conclusions van córrer a càrrec de Jesús Lancis, vicerector d’Investigació de l’UJI. La Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge va finançar aquesta trobada.