El director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular al Sector de l’Aigua de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València (GVA- UV), Francesc Hernández, ha afirmat que tenim una estructura i una regulació en matèria d’aigua pensades per a temps d’abundància o, almenys, per a temps de no escassetat” i que, en aquest sentit “és fonamental reformular l’actual model de gestió de l‟aigua donant entrada als recursos no convencionals”.

El catedràtic ha realitzat aquestes declaracions en una entrevista realitzada per a Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) en el marc de la Conferència de la Setmana Mundial del Aigua – un fòrum estratègic de caràcter internacional on prestigiosos experts a la matèria reflexionen sobre els problemes de la manca d’aigua al món – que s’ha celebrat a Estocolm entre el 20 i el 24 d’agost i la temàtica del qual ha versat sota el títol ‘Llavors de canvi: Solucions innovadores per a un món amb consciència hídrica’. “Cal fer un salt important quant a gestió es refereix”, ha subratllat Hernández. Un objectiu que l’expert considera un “veritable desafiament”; a Espanya, on en matèria de regulació, “les competències estan molt fragmentades” ja que, “si hi ha 8.000 municipis, tenim 8.000 responsables de gestió de l’aigua i, alhora, hi ha mancomunitats, organismes públics, diputacions, autonomies i el Govern central, entre d’altres”.

“Tenim tants organismes, tantes institucions que tenen responsabilitats i competències en la gestió de l’aigua que és gairebé impossible arribar a accions de consens globals que afronten directament la problemàtica del canvi climàtic”, ha afirmat l’especialista.

El responsable de la Càtedra de la GVA-UV també s’ha referit al sector agrícola; un sector que, en el context d’escassetat actual, representa entre el 70% i el 80% del consum d’aigua a nivell nacional. “No té cap sentit la elevadíssima demanda d’aigua per part de l’agricultura a Espanya perquè no és tan àmplia, tan extensa, tan de regadiu, per justificar aquest enorme ús”, ha manifestat. “Resulta clau apostar per la modernització dels sistemes de reg per tal de reduir el pes del tradicional reg per inundació”, ha conclòs.