Curs “Repensar el futur. Claus per un model econòmic inclusiu, interconnectat i sostenible”

Carregant Esdeveniments

 

El 24 i 25 de juny es va realitzar el curs Repensar el futur. Claus per un model econòmic inclusiu, interconnectat i sostenible, organitzat per la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I dins l’oferta de la Universitat d’Estiu 2021 de l’UJI.

L’objectiu del curs va ser el de determinar les tendències dins el creixement econòmic i com afectaran les polítiques aplicades a la societat. Segons els organitzadors es preveu “un model econòmic més innovador, inclusiu i sostenible“. Altra de les finalitats del curs consisteix en aplicar diferents solucions integradores davant aquestes característiques.

Des de la Càtedra recorden “l’ampli sentit de la paraula ‘innovació’, que inclou l’eclosió de les noves tecnologies de la comunicació, el tractament de les dades o d’altres transformacions als models productius i de consum”. Mentres, la inclusió apunta cap a un nou model redistributiu el més universal possible, atenent de manera especial a col·lectius i persones en risc d’exclusió i amb un sector públic més arrelat localment.

En tercer lloc, la sostenibilitat deu ser cabdal per qualsevol iniciativa econòmica i social. Els camps de treball són diversos, com ara energies renovables, estratègies verdes, innovacions verdes (procés, producte)…etc. Però també pel que fa als nous models d’economia circular, sostenibilitat i eficiència econòmica.

A la cita, on es debatran les claus per a una societat més interconnectada, inclusiva i sostenible, no hi faltarà la participació de diferents experts nacionals i internacionals.

Així, dijous 24 de juny la professora Montse Guàrdia Güell,  Directora general d’Alastria Blockchain System, va impartir la ponència “Nous models d’Economia Digital“. Güell és enginyera en Telecomuncions, a més de contribuïdora habitual en programes de mentoria i d’innovació social, com a professora associada d’universitat i escola de negoci. Ha estat també responsable tecnològica en cites com Jocs Olímpics, Jocs Panamericans o cimeres de l’ONU. Aquesta serà la primera intervenció del cicle.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/mQXHfQ4IcpQ” title=”Conferencia: “Nuevos modelos de economía digital”. Montse Guàrdia.” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

A més, aquest dia va ser el moment per a la conferència “Els reptes de la tranformació energètica d’Europa“, portada a terme per l’italià Samuele Furfari, reconegut professor de Política i Geopolítica, a més de Doctor en Ciències Químiques per la Universitat Lliure de Brussel·les. Durant quasi quatre dècades lligat a la Comissió Europea com a funcionari al camp de l’energia, és autor de nombroses publicacions sobre la qüestió com ara: “Política i Geopolítica de l’energia“; “L’ecologia al País de les Meravelles” o “Déu, l’Home i la Natura“.

En horari vespertí també estava prevista una interessant taula redona sota el títol “Iniciatives de transformació del model energètic en la Comunitat Valenciana”, exposant-s’hi diferents casos d’èxit empresarials. Els components de la taula rodona van ser: Eliseo Monfort  (co-director de la Càtedra Bp de Mediambient Industrial); Andrés López Amores (en nom d’Elektrosol, empresa d’autoconsum solar industrial) i Eugenio Domínguez Amarillo (en nom d’Hybrid Energy Storage Solutions, una empresa que pertany a l’Aliança Valenciana de Bateries). La coordinació va correr a càrrec del professor de l’UJI Héctor Beltrán.

Divendres 25 de juny va ser el torn per a la ponència “El decreixement com a paradigma de model econòmic sostenible: establint els fonaments i desfent els malentesos”  de l’escriptor Carlos Taibo. Taibo ha estat professor de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Autònona de Madrid, a més d’editor i membre de l’editorial “Sin permiso”. És també autor d’articles en mitjans com ara el diari Público.  La seua producció comprèn més d’una trentena de llibres en espanyol i en gallec en temes geopolítics d’interès general. Una de les seues darreres publicacions ha estat “Decrecimiento, una propuesta razonada”.

A més, també es va dur a terme un col·loqui-diàleg entre dos investigadors i experts de prestigi com Ignacio Fernández de Lucio i Francesc Solé, amb reflexions de futur sobre el model econòmic, moderat pel director de la Càtedra, Xavier Molina.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/36uO9oe81y4″ title=”Diálogo: “Reflexiones de futuro sobre el modelo económico”. Ignacio Fernández y Jordi Olivella.” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Go to Top