El recursos del nostre planeta mancaran tard o d’hora i el nivell de creixement progressiu ha finalitzat, donant per acabat “l’estiu de la història”. Ara comença una tardor, que desembocarà indefectiblement en un hivern més dur encara. Aquestes podrien ser dues de les idees força del llibre “El otoño de la civilización”, de Juan Bordera i Antonio Turiel, que es presentarà, amb la presència del primer, a l’edifici del Menador de Castelló el proper 26 de maig. Una cita organitzada des de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I.

Els autors d’aquest interessant assaig posen de manifest els efectes de l’acció de la humanitat vers la natura i com ha aconseguit la civilització actual revertir les estacions mitjançant la utilització de combustibles fòssils i altres tecnologies. Un procès que ara sembla haver-se invertit amb un canvi climàtic que està a l’agenda de tots els països.

Bordera i Turiel reflexionen a un article aparegut a la revista digital CTXT sobre la necessitat de prioritzar models que garantisquen l’accés als recursos bàsics, de relocalitzar les empreses, d’enfortir xarxes locals d’economies circulars i noves fonts energètiques. En definitiva, una crida a l’acció, que s’allunya d’un model ‘Just in time’, que dóna mostres del seu esgotament.

La presentació del llibre “El Otoño de la Civilización” tindrà lloc partir de les 18:30h al Menador. Hi haurà també un debat sobre la temàtica de l’obra on participará Juan Bordera, moderat pel professor David Valiente, membre de la Càtedra.

Pots llegir l’article al complet mitjançant el següent enllaç.